Be a bee paviljoen op Floriade 2012

Het ‘Be a bee’ paviljoen is een gedurfd statement van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging waarmee ze willen afrekenen met de oubollige vooroordelen die er over imkers bestaan. Het hedendaagse ontwerp van meier + moor architecture and design uit Maastricht is geïnspireerd op de beschermende bijenkap, vertaald naar een wit volume dat omtrokken is door een stalen gordijn.

De belevingswereld van de bij staat centraal in het ontwerp. De bezoeker doorloopt een route door het paviljoen en de tuin waarbij zij de wereld beleven als een bij. Door een verlaagd wandelpad worden de bloemen beleefd op ‘neushoogte’ en een verhoogd pad geeft de bezoeker de mogelijkheid letterlijk met zijn hoofd in de bloesem te lopen. De route eindigt in het gesloten gedeelte van het paviljoen dat het leven in de bijenkast symboliseert.

De presentatie in en om het paviljoen is een samenwerking van Studio Kernland uit Maastricht en Werkmannen uit Hasselt België. In eenvoudige krachtige grafiek vertellen zij over het belang van de bij. Een spel element, waarbij bezoekers doormiddel van een handscanner in de tuin zelf nectar en stuifmeel kunnen verzamelen, geeft een beeld van de arbeid die verricht moet worden voor 1 theelepeltje honing.

Het thema van de Floriade 2012 is cradle to cradle. Het paviljoen is zo gebouwd dat het een zo’n minimaal mogelijke ‘footprint’ achterlaat nadat de Floriade is afgelopen.

Het is gefundeerd op houten palen, de constructie bestaat volledig uit hout, de grond die verzet is, is op eigen terrein verwerkt in taluds, er is geen permanente verharding toegepast, de dakbedekking is geheel vervaardigd uit recyclebaar ecologische materiaal en alle bomen en planten krijgen een nieuwe bestemming inclusief het paviljoen, dat hoogst waarschijnlijk verhuisd naar de tuinen van Kasteel Vaeshartelt in Maastricht.

Het ‘be a bee’ paviljoen staat op het education & innovation veld van de Floriade en is van 5 april tot en met 7 oktober te bezoeken.

www.meiermoor.com
www.studio-kernland.com
www.werkmannen.be

www.bijenpaviljoen.nl
www.floriade.nl

Comments are closed.

%d bloggers like this: